[...] zbożowych obfitujących w błonnik, nasionach roślin strączkowych, oliwie z oliwek bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, rybach, które są źródłem NNKT, a dokładniej omega-3 oraz przetworach mlecznych, orzechach, jajkach. Dodatkowo w umiarkowanej ilości uwzględnia wino i chude gatunki mięs, natomiast zakłada ograniczenie spożycia [...]
Po trzech miesiącach odpoczynku od życia studenckiego, gdy czas wrócić na uczelnie, a wykładowców nie interesuje to, że Twój mózg jest jeszcze na Hawajach, pora wrócić szybko na właściwe tory. Odpowiednie wsparcie suplementacyjne, które wspomoże układ nerwowy wydaje się być tutaj znakomitym pomysłem, aby dość szybko wdrożyć się w wymagania [...]
[...] nerki. Z czym łączyć ALLNUTRITION Boswellia Serrata? W sytuacji, gdy zależy nam na ochronie i regeneracji stawów oraz zmniejszeniu stanów zapalnych produkt warto połączyć z: omega 3 witaminą D3 + K2 kompleksem regenerującym stawy kurkumą MSM Podsumowanie Nasze stawy pozwalają nam nie tylko trenować i utrzymać formę przez wiele lat, ale przede [...]
Bóle głowy mogą skutecznie utrudniać życie zarówno osobiste, jak i zawodowe, czy ogólnie społeczne. Przyczyn tego typu bólów może być wiele, co stanowi duże utrudnienie diagnostyczne i terapeutyczne. Wyróżnia się ponad 15 różnych rodzajów bólu głowy, m.in. są to migreny, bóle klasterowe, związane z infekcjami, czy związane z zaburzeniami [...]
Trening siłowy bez wątpienia jest wysiłkiem, który wpływa na nasze mięśnie. Nie tylko rozwija muskulaturę związaną bezpośrednio z układem ruchu, ale i wpływa na nasze narządy wewnętrzne, w tym mięśnie gładkie czy też mięsień sercowy. Rolą ludzkiego serca jest pompowanie krwi zasobnej w tlen, podczas gdy Twoje mięśnie pracują, co sprawia, że nie ma [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak, jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Czy chorując na cukrzycę, trzeba zrezygnować z mleka? Nie. Spożywanie umiarkowanych ilości mleka nie jest zabronione. Mleko jest źródłem wapnia, witaminy D [...]
[...] z kurczaka, mielona wołowina, chude steki, jajka i twaróg. Nie przepada za rybami, więc nie zobaczycie ich w jego menu. Dba jednak o to, by spożywać odpowiednią ilość kwasów omega-3, zażywając suplement diety. Sprawdź koniecznie: Białko - Stanowisko Międzynarodowego Stowarzyszenia Żywienia Sportowego https://youtu.be/jRFXvKgd-4w Craig mówi, [...]
Nie wszystkie tłuszcze, jakie dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę [...]
Na forum dość często pojawiają się tematy, w których to osoby rozpoczynające suplementację mają problem z przekonaniem rodziców odnośnie do tego, że produkty, jakie stosują, są bezpieczne, naturalne i nie ingerują w gospodarkę hormonalną. Dochodzi wręcz do sytuacji, gdzie osoby trenujące muszą chować suplementy przed rodzicami w szafkach, [...]
Kontuzje w świecie sportu wyczynowego są nierozłącznym elementem, który wpisywany jest w ryzyko maksymalnych obciążeń i uzyskiwania od ciała wszystkiego co dała nam matka natura, co powiązane jest ze specyficznymi technikami treningowymi, stosowaniem odpowiedniej diety, suplementacji, jak i farmakologii. Trening Drugim aspektem są nasze [...]
[...] Nadmiar kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego również może wyrządzać szkody metaboliczne (chodzi o indukcję stanu zapalnego wywołaną przez nadmierną podaż kwasów omega-6). Prawda leży gdzieś pośrodku. Różne metaanalizy nie dają jednoznacznej odpowiedzi, jaka ilość węglowodanów jest szkodliwa. Można próbować szukać odpowiedzi [...]
W przypadku osób starszych trudno mówić o jednoznacznym kierunku, w jakim powinna zmieniać się waga pacjenta. Z jednej bowiem strony, musimy zadbać o to, aby otyłość, którą często obserwuje się w początkach "jesieni życia", nie generowała dodatkowych problemów zdrowotnych. A tak niestety często się dzieje… Nie jest natomiast w pełni jasna [...]
[...] wrażliwość insulinową, jak i funkcję wątroby. Skutecznie wykorzystać można preparaty oparte na fosfolipidach sojowych, acetylowanej cysteinie, tudca, kwasach tłuszczowych omega 3, berberynie, ALA, piperynie, chromie, gymnema sylvestre czy też occie jabłkowym. Podsumowanie Kamica żółciowa jest to przypadłość, która dotyka osoby często [...]
Po przekroczeniu umownej granicy dojrzewania fizjologicznego komórki tkanek i narządów zaczynają (bardziej lub mniej dynamicznie) ulegać procesom starzenia. W zależności od stylu życia i pewnych uwarunkowań genetycznych procesy te mogą przebiegać w sposób niemal niezauważalny lub wręcz utrudniający życie. Źródła: García-Coronado JM, [...]
Dzięki odpowiednim suplementom możesz zwiększyć swoją sprawność umysłową. Wśród tych wszystkich trudnych i łatwiejszych nazw, dobranie odpowiedniego suplementu dla siebie może okazać się jednak nie lada wyzwaniem, dlatego dziś postaramy się przybliżyć te najbardziej cenione produkty. Lion’s mane mushroom Lion’s mane („lwia grzywa”, soplówka [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
[...] powinny zniknąć z Twojej diety. Pamiętaj, że skóra odzwierciedla swoje wybory. Poza właściwą dietą pamiętaj o piciu wody. Możesz także wesprzeć się suplementacją kwasami omega-3, witaminami A, C oraz cynkiem. Może też Cię zainteresować kolagen, który wzmocni skórę i poprawi jej wygląd. Źródła: The Effects of Aging on Skin - ScienceDirect [...]
[...] nowotworom i cukrzycy typu 2. I choć często się mówi o potencjalnych niedoborach składników odżywczych takich jak białko, żelazo, witaminy D i B12, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, to istnieją dowody, że dobrze zaplanowana dieta może być odżywcza i pełnowartościowa. Okazuje się, że nie ma problemu, aby stosowała ją kobieta w ciąży czy matka [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
Wielokrotnie powtarzamy, że nasze mięśnie nie rosną podczas wysiłku, a ich wzrost następuje podczas odpoczynku. Jednak rzadko kiedy zauważyć można tendencję do tego, że ktoś z pytających osób chce zwiększyć ilość dni odpoczynku kosztem dni treningowych. Zazwyczaj tendencja dotyczy tego, aby trenować jak najczęściej i jak najciężej, co zaczyna [...]